Rent och fräscht

Så får du ett rent och fräscht hem

Varför måste man städa en trappa?

Även en trappa blir smutsig efter flera dagars användning. Och ju fler som använder sig av trappan, desto snabbare blir trappan smutsig. Och ju smutsigare trappan blir, desto oftare bör man städa den. Särskilt i fastigheter i Stockolm bör ha regelbunden trappstädning i Stockholm då det är många som kanske bor i fastigheten eller använder trappan dagligen.

Och, ja, man måste städa en trappa. Om man inte gör det, riskerar man att få in massor med damm i sina lungor. En trappa går man ju i, när man antingen ska in eller ut. Därför drar man in en hel del smuts. Och har man en gång fått med sig smuts utifrån, drar man med sig smutsen upp och behöver städa trappan av den anledningen.

Trappstädning lika viktig som golvstädning

Precis på samma sätt som man bör städa golvet för att inte det ska virvla runt en massa smuts och damm, bör man städa en trappa. Trappan har många hörn, där vare trappsteg sitter fast i själva trappan – det finns ju trappor med trappsteg som inte möter själva trappan, utan som ligger fria mot vangstycket (ställningen där alla trappsteg ligger monterade) – de har inga hörn där dammet kan samlas. Däremot kan ju varje trappsteg bli lika smutsigt ändå.

Det bästa sättet att rengöra en trappa på

Det är sällan någon idé att dammsuga en trappa. De flesta dammsugare är dessutom för stora för att kunna stå på ett trappsteg. Det räcker med att använda en golvmopp. Doppa först golvmoppen i en hink med vatten och rengöringsmedel, vrid ur golvmoppen. Gå sedan högst upp i trappan och gör rent avsatsen högst upp. Gå sedan ner ett steg och för golvmoppen från vänster, till höger och från höger till vänster på varje trappsteg. Gör sedan likadant med varje trappsteg. Vät och vrid ur golvmoppen däremellan ifall den är smutsig. Rengör till sist avsatsen längst ner i trappan innan du är klar.

Tänk att vissa gör detta som proffs

Det finns till och med städbolag som enbart arbetar med trappstädning. Det är städbolag som arbetar för hyresvärdar eller bostadsrättsföreningar (BRF) och som städar fastigheternas trappor. Detta gör de dag ut och dag in. Så viktigt är det att man städar trapporna. Om du inte har sett en smutsig trappa antingen där du bor, eller där du städar, beror det antagligen på att en städfirma gör detta utan att du vet om det, eller har tänkt på.

4 Nov 2019