Rent och fräscht

Så får du ett rent och fräscht hem

Vad gör bananflugor i badrummet?

Bananflugor trivs som allra bäst i köket där tillgången på föda är större - frukt, matrester, spill och så vidare; finns det då någon logisk förklaring till varför bananflugor i badrummet kan synas? Egentligen inte. Bananflugor trivs som sagt bäst i köket, men under sensommaren – gärna i samband med rötmånaden – så kan de söka sig även till andra delar av huset. Det är negativt. Det positiva är emellertid att det går att bli av med problemet.

Har du bananflugor hemma? Du är långt ifrån ensam. Det handlar om ett ganska stort problem som de flesta kan relatera till. Har du någonsin glömt en frukt i fruktskålen eller missat att gå ut med soporna under en dag så vet du också exakt vad vi menar: du rör vid frukten och ett svart moln av flugor börjar yra omkring framför dina ögon. Farligt? Nej. Äckligt? Utan tvekan!

Rengör och släng alla sopor i badrummet

När du behöver hemstädning i Bromma

Dessutom så finns det en uppenbar risk i att flugorna i fråga, om uttrycket tillåter, går bananas. Bananflugor har nämligen en i det närmaste absurd förökningstakt. Från larv till färdig fluga tar det åtta dagar. Varje hona kan å sin sida lägga ungefär 500 ägg varje dag. Räknar man på det sättet så är det också väldigt enkelt att förstå varför flugorna söker sig bort från köket i jakt på annan föda: det blir helt enkelt lite för hög konkurrens om varje munsbit.

Badrummet har en fuktig temperatur och det passar för en bananfluga. Tillgången på föda är dock begränsad och sträcker sig till smuts som finns i exempelvis papperskorgar, i avlopp och i golvbrunnen. Det första man ska göra är alltså att rensa ut och rengöra dessa. Man stryper tillgången till föda och löser, helt enkelt, problemet. Har du exempelvis påsar av pant i anslutning till badrummet så är det dags att åka till affären och panta: bananflugor älskar rester av läsk och annat sött.

Så blir du av med bananflugor i hemmet

Som vi sa tidigare. Bananflugor är ett problem, men det är inte ett definitivt sådant. Faktum är att det finns ganska många knep som kan hjälpa dig att få ett fräscht och hygieniskt hem igen. Vi tittar närmare på tre av dessa:

  • Tips nummer ett - ättika: Fyll ett glas med lite ättika och toppa med lite diskmedel och en liten klick honung. Det påminner bananflugan om den ljuva doften av rutten frukt och det kan den, helt enkelt, inte motstå. Så fort den nuddar ytskiktet så fastnar den och drunknar inom en kortare period. Det bästa och mest effektiva tipset.
  • Tips nummer två - Vinäger: Blanda vinäger, lite honung samt en klick diskmedel i ett - eller flera - glas och placera dessa i området där bananflugorna finns. På samma sätt som vid föregående tips så kommer de att söka sig till blandningen och i och med detta också möta sin skapare. En klassisk honungsfälla, helt enkelt.
  • Tips nummer tre - Rödvin: Bananflugor har ganska god smak - om man bortser från att de gillar sopor. Att de är synnerligen förtjusta i rödvin är ett bevis på detta. Har du en skvätt rött vin till övers så kan du använda det till att fånga in bananflugorna i köket eller i badrummet. Häll i lite diskmedel (som gör att de fastnar) och låt glaset stå över natten. Denna metod är säker då det kommer till att fånga in bananflugor. Lycka till!

Är du i behov av en städfirma för en hemstädning i Bromma? Läs då mer på: https://www.hemstädningbromma.se.

27 Sep 2019