Rent och fräscht

Så får du ett rent och fräscht hem

Så får du med alla i veckostädningen

Det finns säkert lika många olika knep att få med sina barn på veckostädningen som det finns familjer. Alla har sitt eget sätt. Om det sedan är bra sätt, är svårt att sia om. Alla sätt är väl bra, utom de dåliga. Eller om man preciserar det; alla sätt är bra, utom de som man är less på. Vissa menar att det är bra att få med sig alla i familjen att städa. Att det är ett sätt att förbereda barn och ungdomar på att en vacker dag bo i en egen bostad och kunna städa den när det är dags för det. Är det så, ger vi mer än gärna tips på hur man kan engagera alla i familjen.

Mer morot än piska bra utgångspunkt

Barn är roliga små krabater. Så länge de är små – för små för att egentligen kunna städa – då vill de mer än gärna vara med och städa. Så snart de ser sina föräldrar ta fram dammsugaren och hinken med trasor och rengöringsmedel, då vill de minsann vara med och städa. Man kan ju säga att det är det bästa sättet att inte få särskilt mycket gjort. När de däremot är tillräckligt stora, då vill de inte längre. Någonstans på vägen till att bli stora, tycker de inte längre det är så roligt att städa. Så, hur får man de stora ungdomarna att vilja hjälpa till och städa?

1. Belöning

Att använda ungdomarnas och barnens veckopeng som belöning när de har städat är väl en bra idé. På samma sätt kan man hålla inne den, om det inte städar. Då belönar man dem med pengar när de gör ett bra jobb, och de får känna på konsekvenserna om de inte vill städa. Då kan man till och med höja veckopengen, så att det känns i plånboken när de städar och när de inte städar.

2. Milt tvång

Att använda milt tvång brukar sällan löna sig. Gör man det, förknippar barnen och ungdomarna städningen med något negativt och då har man ju misslyckats med uppsåtet att de ska lära sig att städa när de också bor ensamma i egna bostäder. Om de anser att städningen är något otrevligt, kommer de verkligen inte att vilja städa i den egna bostaden när de väl har flyttat hemifrån.

Anpassa städredskapen om barnen är små. Det är ett bra tips för att involvera barnen i städningen. De får egna städredskap som dessutom är lagom stora (eller små). Då känner de att de räknas in i gemenskapen när man ska städa. Sedan är det så att sinnesstämningar smittar – om du tycker det är roligt att städa, kommer de också att tycka det, och tvärtom.

13 Feb 2019