Rent och fräscht

Så får du ett rent och fräscht hem

Fuska inte med din flyttstädning

Ska du flytta så är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Det innebär dels att du ser till att du är ute från bostaden på det datum som ni överenskommit och det innebär dels också att du utfört en flyttstädning. Om det senare inte skett - eller där den varit undermålig - så kan du få ekonomiska krav ställda på dig. Det är både onödigt, dyrt och - faktiskt - väldigt rättvist.

Hur kan man tycka att det finns en rättvisa i att någon får betala extra pengar? Då det handlar om flyttstädning så finns det en logiskt förklaring som direkt visar vad vi menar. Hur skulle du själv känna om din nya bostad inte blivit städad? Just den frågan visar på vikten av en korrekt flyttstädning. Utgår man från sig själv, från sina egna krav, behov och önskemål så brukar också poletten trilla ner.

Man städar för att underlätta för varandra. Om du skulle sätta nycklarna i dörren till din nya bostad, vrida om och öppna och väl där se att det inte är städat så skulle du förmodligen bli väldigt besviken. Du skulle förmodligen ringa till säljaren och du skulle kräva en åtgärd. Det är också något du gör rätt i - och på samma sätt gör köparen till din bostad rätt i att ställa samma höga krav på den flyttstädning du åtagit dig att göra.

Kan jag slippa en flyttstädning?

En flyttstädning är obligatorisk att genomföra. Men, det finns undantag. Du som säljare kan exempelvis sluta avtal med köparen innan du flyttar. Mot en summa - som antingen dras på köpeskillingen eller som du betalar direkt - kan du få köparen att på egen hand städa in sig i bostaden.

Ett annat gångbart alternativ handlar om viss kohandel. Du kanske har någon möbel, någon maskin eller olika verktyg som är av intresse för köparen och dessa kanske kan bytas mot din flyttstädning? I övrigt - det ska städas om ingenting annat anges i det kontrakt ni skriver.

Ta hjälp med din flyttstädning

Däremot så finns det ingenting som säger att du personligen ska städa. Tvärtom: många idag väljer att betala en städfirma för en flyttstädning och därigenom också bli garanterad ett godkännande. En städfirma sköter städning efter en given checklista och det gör att man också minimerar risken för att någonting ska anmärkas på.

Gällande en flyttstädning - om du planerar att genomföra den på egen hand - så bör du vara medveten om att det kräver en uppoffring både sett till tid och ansträngning. Den här typen av städning inkluderar nämligen allt - från avlopp, fönsterputs, rengöring av ugn, vitvaror och spis - och det gör att man bör räkna med att det tar åtminstone en dag. Naturligtvis beroende på hur stor bostad det handlar om.

Fördelen du har idag gällande en professionell städning är att det går att använda Rut-avdraget. Det gör att du kan anlita en städfirma och därefter dra av halva kostnaden för arbetet på din deklaration. Rut-avdraget gör det billigare och detta är också den stora anledningen till varför professionell städning i samband med en flytt blivit allt vanligare. Man betalar en fullt rimlig peng för någonting som är extremt ansträngande och tidskrävande. Det ger en möjlighet att fullt ut fokusera på själva flytten och att komma på plats i den bostad man köpt.

Mer infornation om flyttstädning finns att hitta här: www.stockholmflyttstädning.nu

16 Jun 2020