Rent och fräscht

Så får du ett rent och fräscht hem

Ett hem i Stockholm blir inte rent utan mattvätt

Även om man inte har på sig skor inne kan mattorna bli smutsiga. Det räcker inte med att dammsuga. Då finns det företag som arbetar med mattvätt i Stockholm.

I Sverige har vi oftast vanan att ta av skorna eller byta till inneskor när vi kommer hem eller på besök i ett hem. Det är inte lika vanligt att man tar av skorna i hemmet när man kommer till mer sydliga breddgrader. Kanske beror det på att vi ofta har ganska grova skor som skydd mot den nordiska kylan och regnrusket.

I andra länder, exempelvis Japan, är det otänkbart att gå in med skorna på. Där använder man å andra sidan golven i mycket högre utsträckning till sov- och sittplats. När man är ute och reser är det därför viktigt att känna till vilka seder och bruk som gäller i landet.

Det kan anses kränkande att komma in med skorna på i vissa länder medan andra länder höjer på ögonbrynen om man tassar in i strumplästen. Har man mjuka mattor i sitt hem så blir de smutsiga, även om man tar av sig skorna. Fett och damm virvlar ständigt runt i luften och hamnar till slut på golvet.

Mattvätt utan starka kemikalier gör inte bara mattan ren, den återfår också sin lyster

Det går att tvätta en matta själv. Är det en heltäckningsmatta kan man köpa textiltvättmedel, gnugga på och dammsuga rent. Mindre mattor kan man ta ut och hänga på vädring eller tvätta av med snö under vintern. Alla som gjort det vet emellertid att det är ett tungt och tidskrävande arbete.

Mindre mattor kan man lämna in på mattvätt i Stockholm och bor man i ett äldre hyreshus kan det finnas en mattpiskningsmaskin vid tvättstugan. Även detta kräver en hel del arbete och resultatet blir inte alltid så tillfredsställande. Smutsen piskas runt och hamnar ibland tillbaka på mattan.

Det absolut enklaste sättet att få rena och fräscha mattor är att anlita ett företag som arbetar med mattvätt. De har moderna maskiner som tvättar alla sorters mattor med ånga och miljövänliga produkter. Resultatet blir skinande rena mattor som luktar gott.

Läs mer på https://www.mattvättstockholm.nu.

21 Aug 2023